Osteopatia

Que és la osteopatía?

Teràpia natural que busca el benestar i la salut a través d’una exploració global i no simptomàtica i utilitza la teràpia manual com a eina principal de tractament.

Posar a d’alt simptoma i sota causes

Si entenem l’individu com un copa de vi buida on cada traumatisme o lesió estructural (una contusió, un part difícil…), bioquímica (una intoxicació, una carència alimentaria…), emocional (ràbia, pena…) omple una mica més la copa. Quan la copa és plena, l’individu perd la capacitat d’adaptació i apareixen els dolors. “Eliminant algunes d’aquestes capes de vi” aconseguirem retornar adaptació i així disminuir el dolor, això explica perquè sovint no hi ha una causa única ni primària de la lesió i perquè diferents tractaments osteopatics poden resoldre satisfactòriament el dolor.

L’osteopatia és afavorir la lliure circulació d’informacions del cos per a millorar el benestar i salut de les persones. S’examina l’individu en el seu conjunt buscant les causes del trastorn o dolor a través d’una aproximació holística (global). Encara que es basa en l’estructura pel diagnòstic i el tractament, considera la persona com un tot, tenint en compte la seva bioquímica i l’aspecte emocional sovint claus ja que tot els sistemes són interdepenents i essencials per entendre com funcionem i com emmalaltim. No hem d’oblidar que som essers essencialment emocionals i com molt bé descriu l’homeòpata  R. Sankaran emmalaltim perquè la percepció de la nostra realitat interna no s’adequa a la realitat que vivim, és la nostra percepció de la realitat el que ens emmalalteix. Si les nostres il·lusions no coincideixen amb el que vivim, podem emmalaltir. S’estableix una tensió entre la desil·lusió interna i la realitat externa. L’osteopatia utilitza una gran varietat de mètodes de teràpia manual (estiraments, mobilitzacions articulars i viscerals, manipulacions vertebrals), consells alimentaris i prescripció d’exercici físic si s’escau, seleccionant la tècnica o apropament que més s’ajusta a la disfunció i morfologia del pacient.

 

“El zapato que va bien a una persona es estrecho para otra: no hay receta de la vida que vaya bien para todos”. C. Jung

 

 

Història

L’osteopatia va ser desenvolupada per Andrew Taylor Still (1828-1917), metge i cirurgià americà. Sorgeix per l’insipiració i la necessitat de trobar una medicina que respecti la relació cos, ment i esperit donant èmfasis a l’integritat estructural i funcional del cos i la tendència intrínseca del cos per l’auto curació.

Still entén l’esser humà com una unitat dinàmica funcional on totes les parts estan interrelacionades i posseeix els seus propis mecanismes d’autoregulació i auto curació és aquí on intervé l’osteopatia facilitant al pacient aquest camí cap a l’homeòstasi.

 

ALGUNES INDICACIONS DE L’OSTEOPATIA:

 • Cervicàlgia, lumbàlgia, dorsàlgia, ciàtica, torticolis
 • Depressió, estrés emocional, ansietat, nerviosisme i irritabilitat
 • Insomni
 • Migranya, cefalea
 • Vertigen o inestabilitat
 • Fatiga crònica, fibromiàlgia
 • Deixar de fumar
 • Problemes viscerals: estrenyiment, acidesa, hernia de hiat, flatulències, antecedents de còlics renals o biliars (no aguts), hemorroides…
 • Patologies reumàtiques: artritis reumatoide, artrosis, espondilitis, gota, lupus, osteoporosis, sjögren…
 • Lesions esportives: “esguinç” de turmell, tendinitis i tendinosis, contractures
 • Control de pes en sobreprès i obesitat
 • Lesions traumàtiques com caigudes, accidents de trànsit, fuetada cervical, etc.
 • Embaràs: degut als canvis hormonals i físics és aconsellable el tractament osteopàtic a partir del 3º mes d’embaràs (quan ja esta assegurada una bona implantació del fetus) ajudant a mantenir una bona mobilitat de la pelvis que facilitarà el part i el bon creixement del nadó.
 • Gent gran: osteoporosis, artrosis, fractures, sobrepès
 • A més l’osteopatia pot ser complementaria en el tractament del bruxisme, asma i al·lèrgies, autisme, hiperactivitat, TDA, cataractes, diabetis, esterilitat / infertilitat 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s